Måltidet og bærekraft på menyen
– Hvorfor er reinsdyret bærekraftig? Rundt et bord står en gruppe niendeklassinger sammen med en lærer og Stensaas Reinsdyrslakteri. Norske kvinners Sanitetsforening har samlet 125 niendeklassinger fra Røros, Os og Holtålen skole og Geitmya Credo står klare til å ta i mot. Temaet for dagen er måltidet, basert på kortreist mat og bærekraft.
– Hva betyr egentlig bærekraft, spør daglig leder for Geitmyra Credo, Trond Åm. Sammen med kollegaene fra Geitmyra, underviser de om bærekraft på en praktisk og engasjerende måte.
Elevene fordeles på syv stasjoner som skal jobbe med lokale råvarer som kjøtt, korn, melk, urter, poteter, bær, egg og fisk. Til bords har de også invitert lokale produsenter som Kalsa Gårdsbakeri, Fjellurt, Rørosmeieriene, Galåvolden Gård, Røros Bryggeri og Stensaas Reinsdyrslakteri. Flere lærere og lærerstudenter fra NTNU får også plass rundt bordet. Sammen snakker de om råvarer og lager mat. De lager souvas med tyttebærrømme, spekemat av rein og storfe, lettrøyka ørret og ørrettartar, potetsalat, urtesmør og djevelegg. Til slutt står det syv retter på hver bord. Rettene – og råvarene – presenteres av elevene.
Når Trond snakker om bærekraft, tar han utgangspunkt i FNs bærekraftsmål nummer 17, samarbeid. – Vi må samarbeide for å nå målene. Dagen på Røros ble utrolig godt mottatt. En unison tilbakemelding er at elevene ønsker mer praktisk undervisning. Geitmyras styrke er den unike sammensetningen av kokker og pedagoger, men vi er nødt til å samarbeide for å få på plass en tverrfaglig og bærekraftig kompetanse hos barna – og de voksne. Vi ønsker også gi ny kunnskap og inspirasjon til alle som underviser i mat- og helsefaget og til alle som er interessert i bærekraft, smak og mat. Da trenger vi alle gode krefter, forteller Trond. – Restaurantene og matnæringa er viktig for oss. Vi må også samarbeide med kommunene, med universitetene og med lokale krefter som Lilleby Hagelag. Vi ønsker å nå hele Trøndelag, avslutter han.
Takk til Norske Kvinners Sanitærforening, Kalsa Gårdsbakeri, Bergstadens hotell, Stensaas, Fjelluft, Rørosmeieriet, Gallas Plassje Røros, Røros Hotell, Galåvolden Gård, Røros Bryggeri, Røros – Mat fra Rørostraktene, NKS, NTNU, Sparebank1 SMN, Rørosbanken, Haltdalen Sparebank, RenRøros, Røros kommune, Holtålen kommune, Bergstaden Vel og alle niendeklassinger fra Røros, Os og Holtålen. Og en stor takk til lærere, lærerstudenter og frivillige.