Geitmyra matkultursenter for barn

View Original

– Jeg tror det er få steder som kan måle seg med det engasjementet som finnes her. Møt Mona Ek

– Her kan vi ikke skilte med lyse, moderne lokaler. Men vi kan skilte med at vi gir barna våre en mulighet til å lære seg å lage – og spise – skikkelig god mat. 

Geitmyra Gård ligger i Tåsenveien og ble bygget i 1755. Gården er totalfredet, så å male kontoret i lyse, glade farger er ikke aktuelt. – Men har vi dyrkekasser på tunet, katter på skrivebordet og høner som skaper liv og røre. Og nå, når våren er i anmarsj, finnes det ikke noe bedre sted å være, forteller Mona. Hun jobber som kommunikasjonsleder for Geitmyra i Oslo, Trondheim, Ringsaker og Kristiansand.

– Min jobb er å synliggjøre det vi jobber med. Både mat- og helseundervisningen, kursene vi har og de store, åpne familiearrangementene. Jeg jobber med presse og med innhold og kommunikasjon i våre egne kanaler. Det er motiverende å se at så mange får med seg den viktige jobben det er å lære barn om matglede, bærekraft og folkehelse. 

– For en fest det er å jobbe sammen med juniorkokkene fra Geitmyra. Her fra Verdens Kuleste Dag.

Spiser ekte smør

Mona begynte på Geitmyra en tåkete og våt dag i januar 2022. – Det er alltid spennende å bytte jobb. Eller, det vet jeg egentlig ikke så mye om. Jeg har ikke gjort det for mange ganger. Men da jeg sto på tunet på Geitmyra en grå og slapsete januardag med covid og kirkegården som et dystert bakteppe, kan det hende at jeg angret meg noe. At jeg savnet de varme lokalene og lysekronene i Aschehoug forlag. Det kan til og med tenkes at jeg bannet ørlite grann. Inni meg, selvfølgelig. Dette er tross alt et matkultursenter for barn. Og selv om mine barn har vært utsatt for upassende språkbruk, så er det ingen grunn til å utsette andres barn for det samme. Så der sto jeg da. Og sparket i søla. Med nytt, mentalt pennal og en liten uro i kroppen. Hva vil fremtida gi? Ikke mye lys og varme på det tidspunktet, men det var varmere enn fryktet inne på biblioteket. Mitt nye kontor med kokebøker på alle kanter. Bærekraft. Folkehelse. Og matpakke. Skomakerens barn. Heldigvis kom dagslyset og folka. Og for en gjeng! For et engasjement. Jeg tror det er få steder som kan måle seg med det engasjementet som finnes her. Vanvittig flinke formidlere som hver dag jobber for at barna våre skal få et forhold til god og sunn mat. Som brenner for et rettferdig og bærekraftig matsystem. For at det skal være lett å ta de gode matvalgene for oss selv og verden. Med en kunnskap som overgår det meste, men ikke er moraliserende. Som lærer barna om verden gjennom maten. Som setter matglede i fokus og spiser ekte smør.

– Her ser det ut som jeg har langt grønnere fingre enn det som er tilfellet.

Å lykkes med å nå ut

Mona har hovedfag i litteratur og har også gått noen år på Handelshøyskolen i Bergen. – Jeg er heldig! Jeg får jobbe med det jeg liker aller best. Mat og bøker. Jeg har også meldt meg som frivillig i DNT. Matglede. Leseglede. Turglede. Det hører sammen! Jeg blir glad når vi lykkes med å nå ut med det vi gjør. At hele kommunikasjonshjulet går rundt med både innhold og i kanalvalget. At vi har stilt oss de riktige spørsmålene. Hvorfor skal vi gjøre det? Hvem skal vi nå? Hva skal vi si og hvordan gjør vi det. Og så synes jeg det er skikkelig spennende å lære meg nye ting. Nå er det så enkelt å lage kule ting. En gang gikk jeg på et kurs i to dager for å lære meg animasjon. Likevel ville ikke snøfnugget falle jevnt nedover julekortet. Nå kan alt dette fikses så lett med nye apper og funksjoner. Å skape en kommunikasjonsplattform nå, er så mye enklere enn før. Men også utfordrende. Det er vanskeligere å nå ut. 

– Hunden min, Flaks, er enda mer glad i mat enn meg. Men han glemmer å smake.

Middag på et blunk

– Favorittmat. Det er så mye. Men godt, langtidsstekt kjøtt er alltid en fest. Enten du spiser alene eller sammen med en stor gjeng. Jeg elsker også hjemmelaget pommes frites. Jeg bruker en hel dag på å lage det. Kutte. Koke. Fryse. Frityrkoke. Frityrkoke igjen. Og igjen. Og så tar det syv minutter å spise. Det er ikke bærekraftig bruk av tid. Men av og til er det verdt det. Og mat fra midtøsten. Alt, nesten. Fra Asia også. Og så er jeg sjukt glad i kabaret. Ja, den med skalldyr og buljonggelé.

Mona er ikke den med mest kjøkkenkompetanse her på gården. Men hun lærer noe nytt hver dag. – Mitt beste tips er å lage ferdig maten før du skal på tur. Enten du skal på telttur eller på hyttetur. Da har du alt du trenger hjemme og slipper å dra med deg unødvendig mye. Det reduserer også matsvinnet. Og middagen er ferdig på et blunk. Sjekk også ut om det er noe spiselig rundt deg. Grav etter hjerteskjell. Plukk brennesle. Det er enormt tilfredsstillende å lage noe av det du finner selv. Og så anbefaler jeg alle å investere i en madeleinekake-form. Perfekte små, myke kaker som du kan tilsette nesten hva som helst. Og de setter deg på sporet av den tapte tid. 

– Akkurat så glad blir du av sanking!


See this gallery in the original post