Hvordan koke deilig kraft
Eller kanskje det første spørsmålet skal være: HVORFOR koke kraft? Her er tre gode grunner:
Hjemmelagd kraft av kjøtt, fisk eller grønnsaker blir alltid bedre enn buljongpulver eller terninger. Bruk kraft om du skal lage suppe, saus eller gryterett.
Gi maten nytt liv og unngå å kaste spiselig mat. Lag kraft av kjøttbein, kyllingvinger, rekeskall og grønnsaksavskjær.
Kraft er supergod mat i seg selv!
Buljong av hjemmelagd kraft på termos er mettende, og gir deg bedre energipåfyll på skitur og i skogen enn bare kjeks og sjokolade.
Og så: Hvordan gjør du det? Du bruker faktisk omtrent samme fremgangsmåte om du skal lage kraft av grønnsaker, kjøtt, fisk eller skalldyr. Forskjellen er koketiden: Alt fra havet må koke kortere enn 30 minutter, for ellers blir smaken bitter og vond. Kjøtt og grønnsaker kan få mye mer koketid.
Her er en tabell du kan bruke når du skal koke kraft:
Sånn gjør du(felles for alle):
Skyll råvarene for blod, innvoller og jordrester. Fjern gjellene fra fisk. Skjær vekk alt du ikke vil ha med i gryta. Du kan fint bruke rester fra kjøttmiddagen som er kokt eller stekt før, men ikke hvis de har stått i kjøleskapet mer enn én dag.
Legg først det du skal koke kraft på, i en gryte med friskt vann. Skal det stå lenge, må du fylle kjelen nesten helt med vann, men om det bare skal koke i 30–60 minutter, er det nok at det akkurat dekker ingrediensene. Sett kjelen på kokeplata med lokket på.
Vent med salting til kraften er ferdig innkokt, men det er ofte fint å ha i litt krydder eller friske urter fra starten av. Prøv en kombinasjon av et par laurbærblader, noen pepperkorn, timian og salvie.
Sett kokeplata på sterk varme, og skru ned varmen med en gang det begynner å koke. Fra nå av skal det bare småkoke til det er ferdig.
VIKTIG! Sjekk underveis at gryta ikke tørrkoker. Fyll på med litt mer friskt vann hvis det er for lite.
Når det har kokt lenge nok, heller du den ferdige kraften gjennom en sil over i en annen kjele, eller bruk hullsleiv og løft opp det du har kokt kraft på. Nå er kraften ferdig! Kast alle de utkokte restene i matavfallet eller komposten.